Oedeemtherapie


Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of benen voor. Het ontstaat wanneer het lymfesysteem onvoldoende functioneert of is beschadigd. De beschadiging kan ontstaan door een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Lymfoedeem wat ontstaat door een aangeboren onvoldoende functionerend lymfstelsel wordt primair lymfoedeem genoemd.

Oedeemtherapie

Lymfoedeem is een chronische aandoening en gaat dus niet vanzelf over. Door behandeling is te voorkomen dat het erger wordt. De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit:

 • Compressietherapie
  Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren, zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Deze bandages zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, wordt er een therapeutisch elastische kous (TEK) aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
 • Manuele lymfedrainage
  Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en op het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. klieren.
 • Oefentherapie
  In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem een bewegingsbeperking in het operatiegebied, afgenomen spierkracht en/of een conditieverlies. Door de oefeningen verbetert de functie van het lidmaat en het algehele uithoudingsvermogen.
 • Ademtherapie
  Specifieke oefeningen met betrekking tot de ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.
 • Voorlichting
  De patiënt wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, beweeggedrag en preventie. Hiermee kan men zelf aan de slag gaan. Tevens wordt men begeleid bij het opbouwen van de dagelijkse activiteiten.
 • Lymftaping
  Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape, die de huid feitelijk iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht beter verloopt.
 • Aanleren van zelfmanagement
  Ter aanvulling op de therapie wordt de patiënt geleerd zichzelf te masseren, te bandageren en/of te tapen. Daarnaast krijgt de patiënt oefeningen mee om de ontstane verbeteringen te onderhouden of verder te vergroten.

Oedeemfysiotherapeut

Bij Fysiovier Plus werkt een geregistreerde oedeemfysiotherapeut:

Dian Berkelmans

Webdesign by    Sitekraft MediaCopyright 2020 © Fysiovier Plus. Alle rechten voorbehouden.