Oncologiefysiotherapie


Fysiotherapie voor kankerpatiënten

Eén op de 3 Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met kanker. Door de betere behandelmogelijkheden leven veel mensen met kanker langer. Maar de behandelingen tegen de ziekte hebben vaak ook nadelige effecten, die meer of minder ernstig kunnen zijn. Mensen ondervinden tijdens en na de behandeling veel klachten zoals vermoeidheid, conditieverlies, pijn, psychische problemen, depressie en verminderde kwaliteit van leven. Ook beperkingen van het bewegingsapparaat, littekenweefsel, zenuwbeschadiging en lymfoedeem komen voor.

Veel patiënten weten helaas nog niet dat ze voor deze klachten behandeld kunnen worden door een gespecialiseerde fysiotherapeut: de oncologie fysiotherapeut. Deze heeft, door een speciale opleiding, naast de gewone fysiotherapeutische vaardigheden kennis en kunde in huis om die zorg te bieden. Behalve lichamelijke aspecten en training speelt ook begeleiding een belangrijke rol bij deze behandelingen.

Behandeling

Een oncologiefysiotherapiebehandeling kan bestaan uit advies en informatie, verminderen van bewegingsbeperkingen (ook door littekenweefsel), verbeteren van kracht en conditie, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, oedeembehandeling, pijnvermindering, en het verminderen van vermoeidheidsklachten.

Naast deze individuele behandelingen kan er ook in groepsverband een speciaal beweegprogramma gevolgd worden. Dit is bedoeld voor patiënten die behandeld zijn, behandeld gaan worden of in behandeling zijn voor een vorm van kanker. Bekend is dat de behandeling van kanker de patiënt vaak uitput. En om na de behandeling weer het 'normale' leven op te pakken is vaak moeilijk. Daar is veel tijd voor nodig. Dan kan een trainingsprogramma daarbij helpen.

Resultaat

De resultaten van training zijn positief. Niet alleen om lichamelijk sterker te worden en de conditie te verbeteren, maar ook om met iets positiefs, iets opbouwends bezig zijn. Voor zowel individuele behandelingen als voor groepsbehandelingen beginnen wij met een intake. Wij werken altijd in overleg met uw behandelend arts.

Oncologiefysiotherapeut

Bij Fysiovier Plus werkt een geregistreerde oncologiefysiotherapeut:

Dian Berkelmans

Webdesign by    Sitekraft MediaCopyright 2020 © Fysiovier Plus. Alle rechten voorbehouden.