TENS


Transcutane elektrische zenuwstimulatie

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) is een behandeling waarbij de huid door stroom geprikkeld wordt. De prikkeling kan een gunstig effect hebben op uw (chronische) pijnklachten. TENS is veilig en niet pijnlijk.

TENS-apparaat

Aan de hand van instructies kunt u uzelf thuis behandelen met behulp van een klein draagbaar TENS-apparaat. Dit TENS-apparaat werkt op batterijen. Het apparaat is met een snoertje aan 2 of 4 elektroden verbonden, die op de huid zijn geplakt. Door middel van een klem kunt u het apparaat bijvoorbeeld aan een riem of ander kledingstuk bevestigen.

Werking

De stroom zorgt ervoor dat bepaalde huidzenuwen geprikkeld worden, waardoor de pijn vermindert. Bovendien wordt de doorbloeding van het te behandelen gebied verbeterd. De prikkeling van deze huidzenuwen ervaart u als een licht tintelend gevoel. De sterkte van de stroom kunt u zelf regelen.

Behandeling

Meestal wordt u door huisarts of specialist naar de fysiotherapeut verwezen voor een proefbehandeling TENS. Voor de proefbehandeling met TENS kunt u bij Fysiovier Plus terecht. Aan de hand van uw pijnklachten en een lichamelijk onderzoek bepaalt de fysiotherapeut de instelling van het apparaat en de plaatsen waar de elektroden bevestigd worden. Voordat de behandeling start krijgt een pijnregistratieformulier, waarop u gedurende 1 week dagelijks de mate van pijn invult. Dan kan de proefbehandeling van 1 week starten en krijgt u het apparaat, met instructies van de fysiotherapeut, mee naar huis; ook tijdens deze proefbehandeling vult u een nieuw pijnregistratieformulier in. Het resultaat van de proefbehandeling wordt onder meer afgelezen van de pijnscores die u op beide formulieren heeft genoteerd, maar ook uw eigen ervaringen zijn van belang.

Kosten

Het TENS-apparaat met toebehoren wordt voor de proefbehandeling verstrekt door Fysiovier Plus. Bij voldoende pijnvermindering na deze proefperiode wordt de TENS bij de zorgverzekeraar aangevraagd, die dan verder voor de levering van het TENS-apparaat met toebehoren zorg draagt.

TENS bij Fysiovier Plus

Bij Fysiovier Plus werkt één fysiotherapeut die TENS-behandelingen toepast:

Riny Berendsen
Webdesign by    Sitekraft MediaCopyright 2020 © Fysiovier Plus. Alle rechten voorbehouden.